Η ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΠΙΡΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΒΑΡΟΣ

Το σωματικό βάρος των γυναικών επηρεάζει τη γονιμότητά τους, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στο Ντένβερ.

 

Στην πρώτη μελέτη συγκρίθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 158.000 έμμηνους κύκλους με το ύψος και το βάρος των γυναικών. Το συμπέρασμα ήταν πως όσο αυξανόταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των γυναικών, τόσο πιθανότερες γίνονταν οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου.

 

Επιπλέον, οι πιθανότητες μη σύλληψης ή ανεπιτυχούς κυήσεως αυξάνονταν σημαντικά όσο πιο παχύσαρκες ήταν οι γυναίκες.

 

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το ύψος (σε μέτρα). Όταν το πηλίκο είναι 25-30, θεωρείται κανείς υπέρβαρος, ενώ πάνω από 30 είναι παχύσαρκος – με τις τιμές άνω του 40 να σηματοδοτούν την κακοήθη (ή νοσογόνο) παχυσαρκία.

 

Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham & Women, στη Βοστώνη, εξέτασαν την ποιότητα των ωαρίων και των εμβρύων σε γυναίκες με διαφορετικό ΔΜΣ.

 

Τα ωάρια γυναικών με ΔΜΣ εκτός φυσιολογικών ορίων (είτε πάνω από 30, είτε κάτω από 20 που θεωρείται το όριο του φυσιολογικού βάρους) είχαν αυξημένες πιθανότητες να μην παράγουν ώριμα ωοθυλάκια στη διάρκεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με συνέπεια να λιγοστεύουν οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης και ολοκλήρωσής της.

 

«Είναι σαφές ότι το υγιές σωματικό βάρος αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για όλες τις πλευρές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγικής», δήλωσε ο δρ Τζαίημς Γκόλντφαρμπ, διευθυντής του Τμήματος Μαιευτικής & Γυναικολογίας της Κλινικής Cleveland και πρόεδρος της Εταιρείας Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (SART).


Πηγή: www.tanea.gr

Γράφει ο / η: 

Ανδρέα Παπανδρέου 203, Πολίχνη, Θεσσαλονίκη
2310622448