ASCO: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΨΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ.

ASCO: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΨΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ.      
Sentinel Lymph Node Biopsy for Patients With Early-StageBreast Cancer: American Society of Clinical OncologyClinical Practice Guideline UpdateGary H. Lyman, Sarah Temin, Stephen B. Edge, Lisa A. Newman, Roderick R. Turner, Donald L. Weaver,Al B. Benson III, Linda D. Bosserman, Harold J. Burstein, Hiram Cody III, James Hayman, Cheryl L. Perkins, Donald A. Podoloff, and Armando E. Giuliano.       
 http://www.fimcasiclinici.it/pdf/2014/ASCO_GuidelineUpdate.pdf

Στις αρχές Μαΐου 2014, δημοσιεύθηκαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ASCO για την βιοψία του φρουρού λεμφαδένα (ΒΦΛ) σε ασθενείς με καρκίνο μαστού αρχικού σταδίου. Οι προηγούμενες οδηγίες είχαν δημοσιευθεί το 2005.
Οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες μετά τα συμπεράσματα των πιο πρόσφατων ερευνών ( και ιδιαίτερα της μελέτης ACOSOG- Z0011 και IBCSG 23- 01, που έδειξαν ότι σε ασθενείς με μικρούς όγκους και μ' έναν ή δύο θετικούς λεμφαδένες φρουρούς μπορεί να παραληφθεί η λεμφαδενική κένωση, εφόσον εφαρμοστεί στη συνέχεια επικουρική θεραπεία.

ΣΥΣΤΑΣΗ 1η:Η λεμφαδενική κένωση δεν θα πρέπει να συστήνεται σε ασθενείς με αρχικού σταδίου καρκίνο στο μαστό, στις οποίες δεν διαπιστώνεται μετάσταση στους λεμφαδένες.
[Τύπος: Βασισμένη σε αποδείξεις πως τα οφέλη υπερτερούν των επιβλαβών συνεπειών (ΒΑ: Ο>Β) - Ποιότητα αποδείξεων: Υψηλή (Υ) - Ισχύ της σύστασης: Ισχυρή (Ι).    ΒΑ: Ο>Β – Υ - Ι ]
ΣΥΣΤΑΣΗ 2η (1)
Δεν θα πρέπει να συστήνεται λεμφαδενικός καθαρισμός σε ασθενείς με αρχικού σταδίου καρκίνο στο μαστό που έχουν μεταστάσεις σε 1 ή 2 φρουρούς λεμφαδένες και οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με χειρουργική διατήρησης μαστού και με ακτινοθεραπεία όλου του μαστού με συμβατική κλασματοποίηση και με εφαπτόμενα πεδία.
[ΒΑ:Ο>Β – Υ - Ι ]

ΣΥΣΤΑΣΗ 2η (2). 
Μπορεί να συσταθεί λεμφαδενικός καθαρισμός μασχάλης σε γυναίκες με αρχικού σταδίου καρκίνο στο μαστό και μεταστάσεις στους λεμφαδένες που διαπιστώθηκαν στην βιοψία φρουρού λεμφαδένα και πρόκειται να αντιμετωπιστούν με μαστεκτομή.
[ΒΑ: Ο>Β – Χ - Α ( Ασθενής)] 

ΣΥΣΤΑΣΗ 3η:
Η βιοψία φρουρού λεμφαδένα μπορεί να προσφερθεί σε γυναίκες με εγχειρήσιμο καρκίνο στο μαστό στις παρακάτω περιπτώσεις:
3.1.: Πολυκεντρικοί όγκοι  
[ΒΑ :Ο>Β - Μ (μέση) - Μ (μέτρια)]
3.2: DCIS όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μαστεκτομή         
[Από συναινετικές διαδικασίες: Ο>Β - Α (ανεπαρκής) - Α]
3.3. Προηγηθείσα επέμβαση στο μαστό ή την μασχάλη
[ΒΑ: Ο>Β - Μ - Ι]
3.4. Προεγχειρητική/ νεοεπικουρική συστηματική θεραπεία
[ΒΑ: Ο>Β - Μ - Ι]

ΣΥΣΤΑΣΗ 4η: 
Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για αλλαγή των συστάσεων του 2005 που συστήνουν να μην εκτελείται βιοψία φρουρού για γυναίκες με αρχικού σταδίου καρκίνο μαστού και βρίσκονται σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις: 
4.1: Μεγάλοι ή τοπικά προχωρημένοι διηθητικοί καρκίνοι μαστού ( Μέγεθος όγκου T3/T4)
[Άτυπες Συστάσεις (Α) - Α - Α]
4.2: Φλεγμονώδης καρκίνος μαστού.
[Α - Α - Α]
4.3: DCIS αν έχει σχεδιαστεί επέμβαση διατήρησης μαστού.
[Α - Α - Α]
4.4: Εγκυμοσύνη 
[Α - Α - Α]

Πρόσθετες δηλώσεις (Qualifying Statements)
Μπορεί να πραγματοποιηθεί βιοψία φρουρού λεμφαδένα για DCIS που διαγνώστηκε με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο: α) όταν έχει σχεδιαστεί μαστεκτομή, γιατί αυτό αποκλείει την εκτέλεση της βιοψίας σε δεύτερο χρόνο, β) όταν στην κλινική εξέταση ή απεικονιστικά η έκταση της βλάβης αφήνει ισχυρή υπόνοια ότι υπάρχει διηθητικός καρκίνος και γ) όταν η περιοχή του DCIS στην απεικόνιση είναι > 5 εκ.

Βιοψία φρουρού λεμφαδένα μπορεί να προσφερθεί πριν ή μετά την νεοεπικουρική συστηματική θεραπεία, αλλά η επέμβαση φαίνεται να είναι λιγότερο ακριβής μετά την νεοεπικουρική θεραπεία.

Αυτή η ανανέωση διαγράφει την σύσταση για ασθενείς που έχουν υποβληθεί προηγούμενα σε μη ογκολογική επέμβαση στο μαστό ή την μασχάλη γιατί δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία να την υποστηρίξουν.https://www.breastsurgeons.org/new_layout/about/statements/PDF_Statement...

Γράφει ο / η: